MOD’s versus Rockers

We gaan terug naar de jaren 60. In Engeland waren er twee subculturen in opkomst. De MOD’s en de Rockers namen het straatbeeld over. MOD’s, afkorting voor modernist, waren vaak hoogopgeleiden gasten en liepen strak in pak. Ijdel, zou je kunnen zeggen. Met hun voorkeur voor Jazz en alternatieve muziek, feesten deze gladde alen er flink op los.

Vervoer hadden deze MOD’s ook. De jongens reden op scooters. En dan voornamelijk Vespa en Lambretta. Deze scooters moesten het liefst worden voorzien van dertig lampen en veel chroom. Om hun overhemdjes te beschermen, droegen de MOD’s een weide parka.

Letterlijk recht tegenover de MOD’s, stonden de Rockers. Deze vrijgevochten jonge mannen waren rebels. Met hun leren jack, spijkerbroek en laarzen lagen ze plat op hun racers. De karakteristieke cafe racers werden gebruikt, u raadt het al, om van het ene naar het andere biertje te scheuren.

De motoren waren veelal van Engelse afkomst. Triumph, BSA & Norton domineerde de markt. Vaak werd alles wat de motorfiets overbodig zwaar¬†maakt, eraf gesloopt. De Rockers waren in tegenstelling tot de MOD’s niet bang om hun handen vies te maken.

De MOD’s en Rockers botsten nog wel eens. Dit leidde in ’64 tot een flinke vechtpartij op het strand van Brighton. Grote groepen MOD’s en Rockers gingen met elkaar op de vuist.

Rebels waren de jongeren uit beide subculturen eigenlijk wel. Groepen als de MOD’s & Rockers kom je in de huidige maatschappij niet meer tegen. Toch is het niet te laat om de foto’s te bewonderen, goede verhalen aan te horen en om op de oude motoren en scooters te blijven rijden!

Keep the soul alive.

9766 46390838_007256144-1 83944588_Mods_285142b what-is-a-cafe-racer-mods-vs-rockers un6aymhuqzrlgymoieyt mods-2_2513331k mod70

 

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *