Het symbool Puch

Wachten voor een rood licht was vroeger zo erg nog niet. Want op het moment dat het licht op groen sprong, kon je de koppeling met een flinke ruk op laten komen plus een flinke dot gas geven en weg was je. De echte Puch-bezitters zeggen dat ze elke buikschuiver eruit reden vanuit stilstand. Ik denk dat de buikschuiver-liefhebber dit in twijfel trekt, haha.

puch de nozems

Je reed niet op een Puch omdat deze technische zo goed waren. Er waren echt wel wat betere brommers. Als je een wheelie trok met je oude Puch dan kon het zomaar zijn dat je hoge stuur afbrak. Ook reed je niet op een brommer van het Oostenrijkse merk vanwege de topsnelheid. Brommers als Kreidler en Zundapps hadden over het algemeen een hogere topsnelheid omdat ze vaster op de weg lagen.

Maar toch werd Puch een hit in de jaren zestig bij de middelbare schooljeugd van Nederland. In andere landen was dit juist helemaal niet het geval en zagen de mensen deze brommer gewoon als een vervoersmiddel. Door een aantal oorzaken werd dit merk in Nederland een cult-symbool. Een brommer met status, een middel om je te onderscheiden. En ook als middel om dames mee te versieren. Jonge gasten werkte de hele zomer keihard door om uiteindelijk een Puch te kopen met een hoog stuur/zweefzadel.

puch de nozems

Vooral in Den Haag (ook wel ‘Puch Town’) genoemd was deze brommer ontzettend populair onder de wat intellectuelere rijders. Vaak kwamen deze rijders in botsing met nozems die op buikschuiver als Kreidler en Zundapp reden. Het was van cruciaal belang dat je Puch harder liep dan de buikschuivers, anders zou je zomaar is gegrepen kunnen worden door een nozem.

Het einde van het echte Puch-tijdperk werd ingeluid in het begin van de jaren zeventig. De alternatievelingen verkozen een automaatje of een fiets. Ja, een fiets …. En de ware snelheidsliefhebbers kozen voor de Yamaha’s en de Honda’s. Deze waren een stuk sneller, maar ook een stuk goedkoper.

Ik vroeg mij af wie er nog steeds op een Puch rijdt hier in deze groep en natuurlijk op wat voor één.

puch de nozems

 

 

 

 

 

Bron: Utrechts Nieuwsblad (1993)

Please follow and like us:

1 Comment on “Het symbool Puch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *